Politika

Román külügyminiszter Magyarországon

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke  csütörtökön találkozott a budapesti látogatáson lévő Bogdan Aurescuval román külügyminiszterrel. Megbeszélésük után az MTI-nek azt mondta: aggasztó volt, hogy az elmúlt években - különösen mióta baloldali kormánya van Romániának - kifejezetten akadozott a két ország közötti magas szintű párbeszéd. 

Bővebben...

Állásfoglalásra sarkallják Johannist (Kisebbségek helyzete)

Nem valószínű, hogy tévedésből cserélte le az elnöki hivatal Klaus Johannis államfő azon üzenetét, amely a kisebbségi kérdésre vonatkozó megállapításokat tartalmazott – véli Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. Az ügy kapcsán tegnap az ActiveWatch civil szervezet közleményben szólította fel az államfőt, hozza nyilvánosságra álláspontját a hazai nemzeti kisebbségek helyzetéről.

Bővebben...

Az RMDSZ ilyen választási rendszert szorgalmaz

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség olyan választási jogszabályokat szorgalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy a magyarság számarányának és súlyának megfelelő képviselethez jusson a bukaresti parlamentben és az önkormányzatokban - jelentette ki kedden Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese. Nem jó a kisebbség számára a vegyes választási rendszer és a kisebb parlament, mert csökkentené a magyarság parlamenti súlyát. mondja Márton Árpád  

Bővebben...

Kormányra készül az RMDSZ a liberálisokkal

A decemberben ellenzékbe vonult Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) akar együttműködési megállapodást kötni a román jobbközép erők egyesülése nyomán létrejött új Nemzeti Liberális Párt (PNL) - közölte Alina Gorghiu, a PNL társelnöke csütörtökön a Gandul című portálnak nyilatkozva. 

Bővebben...

Iohannis szerint az igazságszolgáltatás a hatalmi ágak egyike

Klaus Iohannis  államfő szerint eljött az ideje, hogy az Európai Bizottság beszüntesse Románia esetében azokat a rendszeres országjelentéseket, amelyeket Brüsszel az igazságszolgáltatás működéséről, a jogállamiság érvényesüléséről tesz közzé.

Bővebben...

Meg szeretnék buktatni a román kormányt

Nemzeti Liberális Párt (PNL) előrehozott választással vagy bizalmatlansági indítvány elfogadtatásával akarják megbuktatni a 2012 májusa óta hatalmon lévő Ponta-kormányt, de egyelőre nem lehet tudni, sikerülhet-e ez nekik.

Bővebben...

Unió és orosz viszony 2014 végén

2014. november 24-én írta alá Vlagyimir Putyin orosz és Raul Hadzsimba abház elnök azt a közös védelmi partnerségről szóló stratégiai megállapodást, amelynek értelmében Abházia (egy de facto független kaukázusi állam) Grúziával közös határáig adhatnának határőrizetet az orosz katonák. A lépést a grúz külügy nyilvánvaló provokációnak tartja, az EU pedig kivár.

Bővebben...
config
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com