Ázsia

Új Selyemút: Kína új megaprojektet készít elő

Kína új megaprojektet készít elő, amely egyrészt Eurázsián, másrészt az óceánon átívelve kötné össze az egykori szárazföldi és tengeri Selyemút által érintett ázsiai, európai és afrikai államokat.

Bővebben...

A kínaiak felvásárolják Amerikát?

Megduplázódott az Egyesült Államokba irányuló kínai befektetések értéke 2013-ban az előző évhez képest, megdöntve minden korábbi rekordot - írta a Rhodium Group nemzetközi kutatóintézet legfrissebb jelentésében.

Bővebben...

Oroszország és Kína megingatja a dollár alapját

Oroszország és Kína egymás felé közeledése fenyegeti az amerikai dollár jólétét – vélik az elemzők. Li Keqiang az Államtanács elnöke moszkvai látogatása során a felek megerősítették kölcsönös szándékukat, hogy maximálisan növeljék az elszámolásokat rubelben és jüanban.

Bővebben...

Ők robbantják ki a harmadik világháborút?

Oroszország és Kína magatartását tartja a nemzetközi biztonságra leselkedő legnagyobb veszélynek egy francia biztonságpolitikai elemző, mivel szerinte ezen államok vezetői híján vannak a Bismarck által képviselt hideg reálpolitikai képességeknek. Dominique Moisi szerint Ukrajna és a Dél-kínai-tenger térsége a legfőbb ütközőpont.

Bővebben...

Oroszország és Kína megváltoztatja a világrendet

Oroszország és Kína felül akarja vizsgálni az elmúlt 70 évben kialakult világrendet. Ezt Robert O’Work honvédelmi miniszterhelyettes mondta az Amerikai Külügyi Kapcsolatok Tanácsában elhangzott beszédében. Elmondása szerint Washingtonnak meg kell bizonyosodnia arról, hogy Peking és Moszkva nem fog erőt alkalmazni érdekei védelme céljából.

Bővebben...

Kinek kell az újabb terrorakció Volgográdban?

Volgográdban két nap alatt két terror akciót hajtottak végre. Kedden kora reggel felrobbantottak egy városi trolit. A regionális hatóságok közleményei szerint 14 személy vesztette életét, mintegy harmincan megsebesültek, többek között egy néhány hónapos gyermek.

Bővebben...

Kína figyelmeztette Európát

Kína bejelentette, hogy Li Ko-csiang miniszterelnök Németországba és Olaszországba látogat. ezzel egyidejűleg pedig figyelmeztette Európát, hogy ne ártson többet az orosz-kínai kapcsolatoknak. Peking minden alkalmat kész felhasználni az oroszországi üzleti lehetőségek kiaknázására az EU és Oroszország közötti viszony romlásának fényében. Erről a németországi kínai nagykövet tájékoztatott egy héttel Li Ko-csiang és Angela Merkel találkozója előtt.

Bővebben...

Döbbenet: Kína felvásárolja Ukrajnát?

Egy amerikai üzleti hírportál szerint Kína gyakorlatilag ukrán termőföldek felvásárlására készül és ez "fű alatt" meg is kezdődött. A sajtóhírek ellentmondanak egymásnak, az ukrán fél cáfol. Kína eközben Afrikában és Ausztráliában is felvásárol.

Bővebben...

Moszkvának és Pekingnek nem kell a dollár

A moszkvai tőzsdén az év eleje óta az ötszörösére nőtt a kínai jüannal való kereskedelem mértéke a Nyugat Oroszországgal szemben alkalmazott szankcióinak a hátterében.

Bővebben...

Nemzetbiztonsági aggályokat vet fel a kínai cégfelvásárlás

A valaha volt legnagyobb értékű amerikai cégfelvásárlásra készül a kínai Shuanghui International, amennyiben ezt a washingtoni törvényhozók is jóváhagyják. A felvásárlás híre nyilvános vitát kavart az elmúlt hetekben az Amerikába irányuló kínai befektetésekről, amely nyomán több szakértő és politikus a beruházások nemzetbiztonsági ellenőrzésének szigorítását kérte. Kérdés, hogy a befektetések átpolitizálása milyen hatással lesz az amerikai gazdaságra és a kínai befektetői hajlandóságra.

Bővebben...

A kínai álom, avagy a világ újraosztása!

Moszkvában az Ázsiai és Afrikai Országok Intézetében kerekasztal ülést tartottak az ismert kínai közgazdász és politológus, Hu Angang részvételével.

Bővebben...

Afganisztán: az USA tárgyalóasztalhoz ül a tálibokkal

Muhammad Náím, az afgán kormány ellen harcoló tálibok képviselője sajtóértekezletet tart a tálibok hivatalos képviseleti irodájának megnyitásán Dohában Fotó: MTI/AP

Az Egyesült Államok a héten közvetlen béketárgyalásokat kezd a tálibokkal, hogy befejeződjenek a lázadók támadásai – jelentették be kedden Washingtonban. Az első találkozóra a katari Dohában kerül sor, ahol az afgán kormány ellen harcoló tálibok kedden hivatalos képviseleti irodát nyitottak.

Bővebben...

Kína háborúra készül Japánnal a vitás szigetekért

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Mission Action 2013 nem rég végrehajtott manőverei arról tanúskodnak, hogy a kínai hadsereg gyors háborúra készül Japán ellen a Szenkaku(Tiaojü)-szigetekért, közölte James Fannell, az amerikai haditengerészet csendes-óceáni flottájának kapitánya a San Diego-i konferencián.

Bővebben...

Magyar zarándokhelyet szeretne Kína

Tungvancseng a déli hunok fővárosa 1600 éve

Kínában azt szeretnék, ha az északnyugat-kínai Senhszi tartományban lévő Tungvancseng település, a déli hunok 1600 évvel ezelőtt alapított fővárosa a magyarok zarándokhelyévé válna - közölte Obrusánszky Borbála történész, keletkutató, aki részt vett a kerek évforduló alkalmából rendezett szakmai konferencián Csinpienben.

Bővebben...
config
configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...

Pályázatok

Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com